sunnuntai 6. helmikuuta 2011

"Nakuasioista ei saa kiistellä... Tai saa, mut ei kannata..."

Olen yrittänyt muodostaa mielipidettäni median tavasta nostaa esiin epätasapainoisia, harkintakyvyttömiä, kenties sairaita ihmisiä. Tarkoitan esimerkiksi Maria! - ohjelmaa, johon Maria haalii vieraakseen ihmisiä, jotka hölöttävät mitä sylki suuhun tuo, ovat sekavia ja unettomia, nolaavat itseään eivätkä itse ymmärrä sitä. En osaa päättää, kuuluisiko minusta medialla olla sellainen etiikka, etteivät riepottaisi esiin harkintakyvyttömiä ihmisiä, vaikka he itse haluaisivatkin esiin, vai olemmeko minä ja kansa ennakkoluuloisia ja sellaisia, että haluamme kiiltokuvittaa kaiken ja kaikki ja nähdä vain huoliteltuja, harkittuja ja harkitsevia ihmisiä. Tässä on vähän sama kysymys kuin puhuttaessa syrjäytyneistä - mihin asti saa olla omaperäinen, persoonallinen, mielenkiintoisen erilainen ja "milloin hassusta tuli pelottava", kuten Apulanta laulaa.

Ei siis oikein ole mielipidettä. 

Tosin harvoista asioista pystyn olemaan vain yhtää mieltä. Elämä ja ilmiöt on monipuolisempia kuin yksiin adjektiiveihin sopivia. Ja minusta sellaiset ehdottomat ihmiset ovat usein aika epäilyttäviä, ja, noh, vähän typeriä.

Keskiviikkona katsoin Hjalliksen kanssa - keskusteluohjelman ja siitä kyllä sain aika nopeasti aika jyrkän kannan muodostettua. Mikä se Hjallis luulee olevansa! Se miten hän vuoroin ilkkui Jutta Urpilaisen julkista esiintymistä ja vuoroin pyörsi kantaansa että hänpä tykkääkin Urpilaisesta ja Jutta sinä olet kiva - epäkohteliasta, moukkamaista, mitä se Hjallis luulee olevansa, mikä hän on jakamaan titteleitä, sinä olet kiva ja siinä sinä et ole kiva, varsinkaan mitään kivuustitteleitä, mokoma... Epäkohtelias, typeryyksiä möläyttelevä aikuinen viisi-vuotias, jolle kukaan ei ole kertonut, ettei ratikan viiksekkäästä naisesta saa sanoa ääneen.

2 kommenttia:

  1. Mä en pysty kattomaan sitä Maria!:a sen takia, että ne vieraat siellä on just niin epätasapainoisia ja harkintakyvyttömiä, niinkuin sanoit. Mulle tulee siitä vähän sellanen koulukiusaaja-olo, kun se tarkoituksellisesti pyytää sinne viikko toisensa jälkeen vieraita jotka tekee ittestään tahtomattaan pellejä. Miks pitää mennä siitä mistä aita on matalin? Esim. Tukiainen on niin helppo maalitaulu, että lähes kuka tahansa pystyisi vääntämään vitsiä sen avulla. Ei siinä oo mitään keksiliästä tai shokeeraavaa, niinkuin Maria!:n tuottajat varmaan luulee. Jos haluu pitää ton kiusaamis-linjan niin hankkis sinne kohteita, jotka ei ois niin ilmiselviä maalitauluja.

    VastaaPoista
  2. Joo, alkaa kyllä maku mennä koko Mariasta. Sääli, koska alkuun tykkäsin hänestä kovastikin. Luulen, että tuollaisten "helppo maalitaulu"-vieraiden haalinta kostautuu ja osuu omaan nilkkaan, jää sellainen Seitsemän päivää - lööppileima otsaan.

    VastaaPoista

Mitäs mietit?