lauantai 28. maaliskuuta 2015

Huolia (ja samalla: arki rullaa vahvana)

Pitkästä aikaa blogin ääreen! Pää pursuaa juttuja; katsotaan mihin Naken päiväuniaika riittää. Sehän voi olla kaikkea huudon täyteisestä puolituntisesta syvän levon parituntiseen.

Pitkän, kepeäntasaisen elämänjakson jälkeen on nyt vähän huolia ja murheita parillakin osa-alueella. Ensinnäkin työt. Minullahan piti olla pitkälle kevääseen nelipäiväistä työviikkoa viime vuodelta säästyneiden lomapäivieni ansiosta. Asia oli minulle jopa niin tärkeä, että vaikka olemme aina saaneet esimieheni kanssa asiat sovittua todella hyvin molemminpuolisesti joustaen, mietin silti pitäisikö täästä tehdä vielä kirjallinen sopimus. Noh, olisi pitänyt, koska nyt minulla on seuraavat listat aivan normaalilla tuntimäärällä. Naken nelipäiväinen hoitoviikko järjestyy yhä, mutta päivät ovat pidempiä (aiempien kahden-neljän tunnin päivien sijaan/ rinnalle ihan täysiä kahdeksan, yhdeksän tunnin hoitopäiviä) ja perheemme yhteistä aikaa on vähemmän. Otin esimieheni kanssa asian puheeksi, ja vaikka hän oli ymmärtävä ja kuunteleva niin poikkeuksellisesti emme silti aivan tainneet löytää yhteistä säveltä. Ja sitten minä hengähdin mielessäni hyyyyviiin syyyvään ja totesin, että kyllähän tämä kevät näinkin menee. Äitiyslomaan on enää kaksi kuukautta ja ei noita  tiukkoja viikkoja ole kuin neljä, joista yksi jo tehty. Harmittaa silti ja on vähn petetty olo, vaikka kyseessä onkin väärinkäsitys.

Työjuttuja suurempi murhe koskee Nakkea ja hänen terveyttään. Reilu kuukausi sittenhän hänellä todettiin anemia, johon hoidoksi aloitettiin rautalääkitys ja maitotuottteiden vähentäminen. Näillä mentiin ja eilen lääkärin soittaessa parin päivän takaisten kontrollilabrojen tiimoilta suhtauduin koko puheluun läpihuutojuttuna. Vaan sellainenpa se ei ollutkaan: hemoglobiiniarvo oli entisestäänkin vain laskenut. Lääkäri selitti rauhallisesti jatkotutkimuksista ja kertoi, että tällaisissa tilateissa yleisin syy anemialle on keliakia. Puhelun jälkeen sitten hyökkäsin googleen ja huh, ei olisi kannattanut. Voin kertoa että tuntuu gluteenittomuus aika pieneltä kaiken muun sellaisen rinnalla, josta anemia voi olla oireena, esimerkiksi leukemia. 

Tämän lisäksi Nakke sai puolitoista-vuotisneuvolan yhteydessä neuvolalääkäriltä lähetteen Lastenklinikan lastenlääkärille pään pienen kasvun vuoksi. Nakella on syntymästään asti ollut suhteessa ikätovereihinsa (eli niihin kuuluisiin neuvolan käyriin) pieni pää, jota on kerran aiemminkin katsastettu lastenlääkärin toimesta. Aina aiemmin on tultu tulokseen etttä kun pää kuitenkin kasvaa tasaisesti omalla käyrällään ja on symmetrisen pyöreän muotoinen, ei syytää huoleen ole. Nakke on koko kropaltaan pienikokoinen ja sirorakenteinen ja useampikin asiantuntija on todennut, että pää sopii muuhun habitukseen. Tämänkertainen neuvolalääkärikäynti oli kuitenkin erilainen. Lääkäri katsoi Nakkea läpitunkevan tarkkaan ja kysyi ensimmäisenä, onko hän samannäköinen tai -kokoinen kuin minä tai Ville pienenä. Mulle tuli ihan sellainen kylmä puristus rintaan, että epäileekö hän Naken olevan joku vaihdokas... Sanavarastosta hän kyseli myös tarkkaan sekä siitä, onko Nakke aina niin rauhallinen (olimme olleet ennen lääkärikäyntiä uimassa ja päiväuniaika sattui juuri lääkäriajaksi, ja Nakke-pieni istui sylissäni rauhallisena kuin tatti, nukahtamispisteessä). Nyt sitten edessä lastenlääkärin tarkastus ja röntgen. Olen kyllä helpottunut etttä pää vihdoin kuvataan ainaisten spekulointien sijaan, mutta samalla se saa tällaisen äiti-ihmisen mielikuvituksen laukkaamaan...

Ja samalla: Nakke on ihana, täydellinen puolitoista-vuotias. Hän rakastaa kävelemistä, halailua, kissoja, yhdessä piirrettyjen katsomista, ruokailuleikkejä, kirjojen katsomista, kaupassa käyntiä, isin kanssa riehumista, pukemisleikkejä, sitä kun äiti piirtää selkään. Hän pussaa ja puhua pupattaa omaa kieltään taukoamatta. Hän inhoaa vaipanvaihtoa ja ulkovaatteiden pukemista ja ajoittain myös ruokailuja. En voisi rakastaa häntä enempää tai vähempää vaikka hän olisi tai tekisi mitä, mutta voi hyvä luoja - anna hänellä olla kaikki hyvin, anna hänen olla terve.

Muuten arki suorastaan vyöryy eteenpäin talloen jalkoihinsa päivä päivältä tekemättömiä töitä, antamattomia halauksia, puheluita jotka jäivät soittamatta ja ystäviä jotka jäivät näkemättä. Olen jatkanut töihin pyöräilyä aina kun ei ole ollut Naken hoitoonnvientivuki, ja vaikka eilisestä asti onkin supistellut napakasti ja jatkuvasti rankan viikon ja kuudenkymmenen kilometrin pyöräilyn takia, tuntuu samalla mahtavalta että kaikkeen tähän kiireeseen kuuluu myös liikuntaa. Nukun todella hyvin - tai nukkuisin, jos Nakke ei olisi taas kipeänä ja valvottaisi öisin itkuillaan. Aamuisin kello soi viideltä - tai vapaa-aamuina Nakke-kello kuudelta - ja iltaisin täällä ei kello 22 valvo enää kukaan.
Raahasin eilen Lidlistä kaksi kassillista ruokaa ja laskeskelin mielessäni, paljonko meillä menee viikossa ruokakauppaan. Kyllä harvoin alle 90 euron päästään ja sitten on taas niitä viikkoja, kun menee yli satanen. Mietiskelin laiskasti voisiko jostain säästää, mutta tulin siihen tulokseen että leikkokukistani ja herkuistani en luovu, vaikka niihin useampi kymppi kuukaudessa meneekin. Kyllä pitää työssäkäyvällä ihmisellä  jotain luksusvastinetta rahoilleen olla. Tuossa yksi harvoista periaatteistani, heh.

6 kommenttia:

 1. Kiva kun taas päivitit, aina ilahdun kovasti kun huomaan uuden tekstin :) Tosi ikävää että on tullut taas huonompi käänne hemoglobiinin suhteen, toivottavasti pian selviäis että mistä johtuu! Samoin tosta pään kasvusta, varmasti inhottavaa nyt vaan odotella sinne lastenlääkäriin menoa mutta onneks tollaset jutut pyritään selvittää mahdollisimman nopeasti, eikö? Toivotaan nyt kovasti että kaikki on kuitenkin hyvin <3 En malta odottaa että nähdään, Nakke on kyllä niin mahtava lapsi, tädillä aina kova ikävä jos en vähään aikaan nää mitään uutta kuvaa :D ("ja hittoon kuvat, livenä minä sen muksun haluaisin nähdä", hän ajatteli katkerana :P) Onneks on facebook josta voi tsekkailla kuvia :D
  -Zazu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo odottaminen on kyllä from arse! Mut onneks tosiaan lapset pyritään tutkii niin nopeesti :)

   JEEEEEE ihan kohta nähdään!! :)

   Poista
 2. Verenkuvassa oli kaikki muuten kunnossa paitsi Hb? Älä nyt silloin ainakaan mieti mitään veritauteja, kyllä niissä olis muutkin arvot pielessä. Stressaavaa nyt vaan varmasti ootella niitä tuloksia, mutta pääasia että asia selviää. Katsooko ne nyt rtg:ssä niitä päänsaumojen luutumista?

  Arki kyllä vaan rullaa, vauhdilla eteenpäin. Ihana että teillä kohta tavallinen arki katkeaa ja voitte pysähtyä ihmettelemään uutta tulokasta. Nyt vaan jaksamista tähän kevääseen ja N:n flunssailuun. Ota saikkua töistä jos kovin napakasti supistelee! Täälläkin ootetaan et nähtäis taas N, varmaan paljon tullu taas taitoja lisää <3

  -Miia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo pitää nyt pitää tää mielikuvitus kurissa! Ei se lääkäri ainakaan sanonu muista arvoista mitään; kai se olis sanonu jos jotain hälyttävää olis..?? Joo just sitä luutumista, ettei oo liian aikasin luutunu. Glunk...

   Me tullaan pääsiäisenä kotikonnuille, onnistuiskohan treffit joku päivä? Meillä taas kunnon aikataulut mut superkiva olis pitkästä aikaa nähä! :)

   Poista
 3. Totta kai se lääkäri ois sanonu muistakin arvoista jos jtn häikkää ois ollu. Jos on Hb mitattu niin on pakosti samalla mitattu myös punasolut, leukkarit ja verihiutaleet mitkä perusverenkuvaan sisältyy. Onko siellä jo se oma kanta palvelu käytössä mistä pystyy labratulokset kattomaan? Vai mitenkähän se menee lasten kanssa, pystyykö vanhemmat kattoo?

  Onnistuu treffit, T on mamman mökillä pääsiäisen vietossa, mutta itse olen kotosalla, ilmottele vaan millon teille sopis :)

  -M

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä ajattelin että se lääkäri halus säästellä mua :D :D Mut ehkä lääkärin etiika ei sallis moista. Joo on täällä se oma kanta -palvelu mut en tiiä onko tehty sopimusta siihen.. Pitää ylihuomenna kysellä lääkäriltä. Tai siis Villen pitää kysellä.

   Voi, mietinkin onkohan T taas reissun päällä! Ei olla nähty aikoihin. Mut mäpä konsultoin K-sisartani ja ehotan sit jotain treffiaikaa!

   Poista

Mitäs mietit?