lauantai 7. joulukuuta 2013

Aamulypsyllä - äidinmaidon luovuttaminen

Ajattelin nyt kirjoittaa ylös ajatuksiani ja kokemuksia maidonluovutuksesta, jos vaikka googlen haulla joku aiheesta tietoa kaipaava tänne eksyy. Jokaisella kunnalla on vähän omat systeemit maidon luovuttamisen suhteen, mutta kerron nyt näistä Helsingin alueen käytännöistä. Samoin jokainen luovuttaja tietysti kokee homman vähän eri tavalla, mutta tässä nyt näitä minun kokemuksiani.

Äidinmaitohan on pikkupilttien ykkösruokaa ja sen positiivisia vaikutuksia on ainakin vastustuskyvyn lisääminen, hyödylliset suolistobakteerit, hmm ja mitähän vielä. Vastasyntyneille, keskosille ja sairaille vauvoille äidinmaito on ihan parasta ravintoa ja koska kaikki äidit eivät pysty itse imettämään vauvaansa esimerkiksi oman terveydentilan tai maidon vähäisyyden vuoksi, vastaanottavat sairaalat toisten äitien luovuttamaa maitoa. Luovutetusta maidosta maksetaan 17 euroa kilolta, mikä on verovapaata tuloa. Ei siitä kovin hääviä tuntipalkkaa tule, mutta jos ensisijainen syy luovuttamiselle on halu tehdä hyvää, on rahallinen korvaus ihan mukava vaivanpalkka. Itse en ole vielä saanut ensimmäistä tiliäni, mutta veikkaisin saavani maitorahoja n. 100-150 euroa luovuttaessani maitoa n. kolme desiä per vuorokausi.

Helsingissä maidot haetaan kotoa kerran viikossa, mikä itselläni on yksi avaintekijä luovuttajaksi ryhtymisessäni. Toinen on tietysti se, että sitä ylimääräistä maitoa ylipäänsä on ja että joutuisin lypsämään sitä joka tapauksessa pois, etten aivan tikahtuisi pinkeyteeni. Lisäksi tämä nykyinen helppo elämäntilanne hyväunisine vauvoineen mahdollistaa luovuttamisen, samoin kuin se että Nakke on ainokainen. Luovuttaminen vie vuorokaudessa puolisentoista tuntia sisältäen käsien ja rintojen pesun ja desinfioinnin ennen jokaista lypsyä, lypsyvälineiden saippuapesun aina käytön jälkeen sekä lisäksi keittämisen kerran vuorokaudessa, lypsettyjen maitojen jäähdyttämisen ja pakastamisen sekä tietenkin itse lypsämisen. Luovutettavaa maitoa tulisi olla vähintään kaksi ja puoli desilitraa vuorokaudessa ja oman kokemukseni mukaan homma toimii, jos tuo maitomäärä irtoaa suhteellisen kivuttomasti.

Lypsämiseen on hyvä saada rutiini ja mielestä kaksi lypsykertaa per vuorokausi on riittävästi, jotta homma ei käy turhan rasittavaksi. Itselläni maitoa heruu parhaiten aamuisin, jolloin lypsän suurimman osan päivän maidoista. Välillä tuntuu, että koko lypsäminen on aivan hullun hommaa eikä tiedä pitäisikö ajatella sairaita keskosvauvoja vai rahapalkkaa, ettei löisi hanskoja tiskiin, kun oma vauva kitisee, maito heruu nihkeästi ja itse heiluu rinnat paljaana ja välttää koskemasta juuri desinfioiduilla käsillä mihinkään viihdyttäen samalla epätoivoisesti vauvaa. Mulla kaikki stressaaminen vaikuttaa välittömästi maidon herumiseen enkä ikinä voi lypsää kiireessä tai muuten huonoissa fiiliksissä, vaan tarvitsen itselleni kylläisen, levänneen ja lämpimän, kiireettömän tilan jotta homma toimii. Se on hyvä, on vähän niin kuin pakko pitää huolta omasta jaksamisesta.

Iltaisin tulee aina tyytyväinen mieli, kun päivän maidot ovat siististi rasioissaan pakkasessa, pullosoppa on kiehunut ja homman voi siltä päivältä jättää taakse. Silti: seuraavana päivänä sama ruljanssi on taas edessä. Maidonluovuttajan täytyy olla hommaan sitoutunut ja joka ikinen päivä tulisi luovuttaa se vähintään kaksi ja puoli desiä. Mielestäni maidon luovuttaminen sopii parhaiten minun tyylisilleni äideille, jotka viihtyvät paljon kotona: itse ainakin stressaisin, jos olisin paljon menossa ja sitten vähäiset kotonaolohetket pitäisi käyttää lypsämiseen ja kaikkeen siihen liittyvään. Samoin tietysti helpottaa kovasti, jos lapsia on vain yksi, jolloin maidon luovuttamiseen käytetty aika ei ole pois esikoiselta.

Tässäpä tämä maailman tönköimmällä suomenkielellä esitelty "harrastukseni". Vaikka välillä tuntuu, että pääsisi paljon helpommalla jos ei olisi tätä päivittäistä velvollisuutta, niin yleensä on kuitenkin hyvä mieli kun tietää auttavansa. Ja, kuten olen kertonut, Nakkekin sai bilirubiini-hoitojensa aikana toisten äitien luovuttamaa maitoa, mistä olen kiitollinen. Hyvä kiertämään, koska voin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitäs mietit?