keskiviikko 5. syyskuuta 2012

Miten kissa kesytetään?

Kävin äsken salilla. Hankkimassa lisää voimaa, että jaksaa sitten pahoinpidellä kissaa, ajattelin hetki sitten itseinhon puuskassa. Eilen nimittäin tapahtui seuraavaa:

Kissa-Winston oli aamusta asti levoton, mitä se toki yleensäkin on, mutta eilen jopa vielä normaaliakin enemmän. Se maleksi ympäri asuntoa, rapi rapi rapi sanoivat kynnet parketilla, halusi parvekkeelle, halusi sisään, halusi juoda hanasta vettä, ei halunnut juoda hanasta vettä. Tapitti ulko-ovea ja naukui. Iltaa kohden se ei oikein muuta tehnytkään kun meni ovelle naukumaan, komensin, tuli pois, kiersi levottoman rundin muualla asunnossa, meni takaisin ovelle naukumaan. Komensin, tuli pois, kiersi levottomana -- jne. Makoilin sohvalla ja katsoin leffaa, uhkailin kohta kyllä joudut suihkuun. Välillä kutsuin sen luokseni, se rauhoittui rapsuteltavaksi, katsoi minua isoilla pyöreillä kissansilmillään, antoi silittää ja oli tyytyväinen. Heti kun lopetin huomioimisen alkoi sama ovishow.

Lopuolta kello oli varmaan yli 23, oltiin jo sängyssä ja yritettiin nukkua. Winston jatkoi levotonta ravaamistaan maukumisella säestettynä, ja lopulta sitten toteutin uhkaukseni ja vein sen suihkuun. Mutta se miten Winston kyyristyi eteiseen, antoi ottaa kiinni ja kantaa veden alle - se melkein särki sydämeni. Aiemmin käytin tuota suihkurangaistusta paljon useammin, mutta nyt Winston on ollut Kirppu-kaverinsa myötä rauhallisempi. Myös piikkimatto oven edessä auttoi pitkään, ettei sitä kiinnostanut mennä ovelle maukumaan ja kahvaa kolisuttamaan.

Sinänsä en usko, että tuo suihkuun vieminen mitenkään vahingoittaa sitä. Inhottavaahan se on, mutta siihen kai koko rangaistus perustuukin. Mutta, mutta. Tuntuu inhottavalta, että kun olen ylivoimainen noihin pieniin luontokappaleisiin nähden, niin röyhkeästi käytän ylivaltaani tuollaiseen. Ne Winstonin suuret silmät ja miten se silti omalla jäyhällä tavallaan antautuu hellittäväksi, hyppää aamulla tyynylle kehräämään...

Olisiko kellään mitään vinkkejä tuohon levottomuuteen? Se on siis ollut Winstonin helmasyntinä aina, kuulemma pienestä asti, eli mistään äkillisestä sairaudesta tuskin on kyse. Eilen tutkin sen niin perusteellisesti kuin herra Winston vain salli, enkä löytänyt mitään ulkoisia merkkejä kivuista: ei patteja, ihottumaa, mitään. Turkki kiiltää ja kissa on pysynyt samassa pulskassa painossaan kuin aina. Luulen, että Winston ennemminkin on turhautunut ja pitkästynyt, mutta jos sitä yrittää vaikka leikittää, ei se oikein jaksa innostua. Myöskään Kirpun kanssa se ei enää samalla tavalla pääse purkamaan energiaansa kuin ennen, koska jonkinlainen rauhallinen rinnakkaiselo on syntynyt ja leikkitappeluita ja takaa-ajoja syntyy enää harvoin. 

Eli pliis, ideoita??

9 kommenttia:

 1. Mites nuo kissojen kiima-ajat, voiko ne vaikuttaa levottomuuteen?

  VastaaPoista
 2. Poikakisuille ei taida kiima tulla, mutta mitenkäs olisi joku sellainen lelu, josta joutuu kalastelemaan kissankarkin palasia?

  Mie niin tiedän, mitä tarkoitat...

  VastaaPoista
 3. Kyllä leikatuilla poikakissoillakin hormoonit hyrrää :D

  Mutta Winston taitaa olla pitkästynyt olemiseensa. Meillä ainakin on levoton ilta ja yö tiedossa, jos Milla, Miisu ja Maisa ei ole riehuneet ja riekkuneet illalla. Nyt tosin on hieman toisenlainen meininki, kun joukon pomo eli Miisu on eilen leikattu ja nukkuu vaan ja katselee muiden touhuja. Milla ja Maisa kehittävät onneksi keskenään tekemistä.

  Yritä kehittää kaikenlaisia aktiivitoimintoja Winstonille. Meillä on aktiivipallo, jota tosin ei voi jatkuvasti käyttää, kun siihen pitää laittaa nappuloita sisälle. Mutta se tuntuu kiinnostavan myös tyhjänä. Sitten meillä on semmoinen kahiseva putki, joka on kovassa käytössä ja sitten tietty tuo kiipeilypuu, joka tällä hetkellä on pois käytöstä, ettei Miisu kiipeile siinä. Käy katsomassa http://www.zooplus.fi/ näiltä sivuilta, jos löydät jotain kivaa. Minä oon tilannut sieltä kaikenkaista.

  VastaaPoista
 4. Ootko koskaan käyttäny Winstonia ulkona valjaissa? Osaako/tykkääkö se pitää valjaita? :D Mun naapurustossa on montakin kissanomistajaa, jotka kuljettaa kissojaan valjaissa ympäri metiköitä ja puistikoita. Hieman erilaista aktiviteettia!

  VastaaPoista
 5. Kiitos kaunis vinkeistä!

  Hanna, ulkoilusta Winston kyllä tykkää, tosin valjaat on käyny monta kokoo liian pieniks :D mä en ite oo kauheen innostunu ulkoiluttamisesta, yks syy miks tykkään enemmän kissoista kuin koirista on tuo ulkoilutusasia :D mutta vois kyllä kokeilla, ehkä se rauhoittais W:a!

  VastaaPoista
 6. Kummitus, kohtalotoveri, tosiaan tiedät mistä puhun! Voi murheenkryyni-Winstonia... Vois kokeilla jotain tuollasta lelua!

  VastaaPoista
 7. Marjut, voi noita kissoja :D Winstonia ei kiinnosta aktivointipallot, ostin kesällä mutta ei ollu suksee. Samoin kiipeilypuuta se käyttää vaan kynsien terottamiseen. Kiitos tuosta linkkivinkistä, ehkä sieltä löytyis! :)

  VastaaPoista
 8. Uusi kissa, riittää W:lle taas hetkeksi tekemistä :P Nojoo, ehkä en lietso sua enempää tohon ratkasuun :D Kerroinko, et ilmotin Kessun "huvikseen" yhteen näyttelyyn, sain tässä joku aika sitten kasvattajalta kissanpesuohjeet tähän tapahtumaan, ja voi hyvänen aika! :o Pese sillä- huuhtele- pese sillä- huuhtele- pese ja huuhtele ja kuivaa ja kampaa :o Siinäpä meille molemmille "rangaistusta" siitä huvista. Ootellaan vieläkin Tumppia saapuvaksi, pari viikkoa vielä pitäs jaksaa ootella ja K:lla koko ajan vaan energiatasot kasvaa, ihan kiva että se pääsee sit purkamaan patoumiaan kissakaveriin ;)

  -Miia

  VastaaPoista
 9. Joo, villi pentukissa varmasti tois ratkaisun tilanteeseen, mut ei ei ei... ;) tsemppiä näyttelyyn! Ihanaa kun saatte sit sen pikku Tumpinkin taloon, on lauma koossa.

  Hyi, kauhee pesuruljanssi! Tosiaan rangaistusta molemmille :D

  VastaaPoista

Mitäs mietit?