perjantai 14. syyskuuta 2012

Nolla

Tänään oli aamuvuoro töissä. Aloitin viisaudessani sen stressaamisen jo eilen herättyäni. Iltaan mennessä olin sitten saanut lietsottua itseni sellaisille kierroksille, ettei uni tahtonut tulla ja kun tuli, heräsin joka ikinen tunti. Joka ikisen tunnin välissä näin eläviä painajaisia. Tänään töissä päässä humisi ja meinasin pillahtaa itkuun, en osannut kommunikoida kenenkään kanssa, hymistelin väkinäisenä ja join kahvia päänsärkyyn. Vihaan aamuvuoroja, ja kun vihaan en tietenkään saa nukuttua, ja kun en saa nukuttua vihaan entistä enemmän. 

Unta odottaessani käsken itseäni olla ajattelematta mitään, ja samalla kun yritän puskevat kaikki maailman ajatukset päähän, ja sitten hoen kireänä jotain mantraa tyyliin "Olen väsynyt ja kaikki on hyvin" tai "ei haittaa jos en nuku, ei haittaa jos en nuku, ei haittaa -", kunnes löydän itseni ajattelemasta jotain muuta noin kahden sekunnin kuluttua. 

Väsyneenä olen ihan nolla. Sameaälyinen, tylsäkatseinen, itkuherkkä, kireä, muistamaton nolla. Onneksi alamme kohta toteuttaa töissä autonomista työvuorolistaa. En ota aamuvuoroja ellei ole pakko. Normaali-minä on reipas, luova, hymyilevä, ajatteleva (,onhan?). En haluaisi vaihtaa sitä nollaan.

4 kommenttia:

 1. Kohtalotoveri täällä hei!

  Reagoin ihan samoin, aina uuden harkan yms. alkaessa. Siinä pakkonukahtamisessa on saanut lietsottua itsensä aika lähelle paniikkikohtausta.
  Ei nukahda millään, pyörii pyörii, laskee tunteja, käy vessassa, koittaa ajatella että onpas ihanan lämmin peitto ja aamulla ulkona on kylmä, ei nukahda, nukahtaa, näkee painajaisen, kello on 03:36, 04:01, 05:02...

  Toi on varmasti aika hyvä juttu, että saa rakennettua työvuorolistan omille biologisille rytmeille sopivaksi. Mulla on myös toiminut silloin tällöin otettavat nukahtamislääkkeet/rauhoittavat. Jos niitä käyttää silloin tällöin stressihetkissä, niihin ei jää koukkuun. Parhaat kokemukset on nimenomaan nukahtamislääkkeistä, kun kärsii enemmänkin stressiunettomuudesta ja yöihmisyydestä kuin sellaisesta, ettei osais ikinä nukkua. Ne lyö tajun kankaalle ja pääsee uneen, vaikka vaikuttavat vain muutaman tunnin ajan. Olo ei ole myöskään omalla kohdalla ollut mitenkään tavallista sekavampi seuraavana päivänä :D

  Mutta hyvä jos teille tulee toi listajärjestelmä. Kyllä työvelvollisuuksien ym. pitäisi just sopeutua ihmisen omiin rytmeihin, ilman että ihmisen täytyy viruttaa itseään ihan äärimmilleen joidenkin lääkkeiden voimin...

  Valmistun muuten talvella Diakista, täytyy alkaa etsimään hyväVUOROISTA työtä ;D

  T: Suvi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kannustavasta kommentista! Tunnen itteni ihan luuseriks tän valvomis-/heräämisongelman takia. :/

   Mua jotenkin pelottaa tuollaiset nukahtamislääkkeet, ehkä just se jos en osais sitten enää ollenkaan mennä ilman niitä nukkumaan... Vaikka eihän niin varmaan käy. Tosin niin kävi korvatulppien kanssa, mutta ehkä se ei oo ihan sama. :D Pelkään myös sellaista pöhnäistä oloa seuraavana päivänä (nythän olen aina aamuvuoroissa niin skarppi...).

   Innolla odotan autonomisia listoja. Eihän siinäkään tietysti kaikkia vuoroja saa mieluisiksi, mutta uskon että hyvä systeemi on. Muuten tykkään vuorotyöstä, en haluais tasaista työaikaa. Aamut vaan...

   Jes jes jes, sulla on jo valmistuminen noin lähellä!! Tsemppiä loppusuoralle! :)

   Poista
 2. Moi!

  Mihin aikaan teillä alkaa aamuvuoro? Minäkään en ole mikään aamuihminen, mutta herätys klo 6 on vielä ihan inhimillinen :D Vaikkakin viikonloppuna nukun sitten niin pitkään kuin on mahdollista.
  Minulle olisi puolostaan kauhistus yövuorot... Näin me siis olemme erinlaisia ja onneksi meitä on monenlaisia, niin kaikille löytyy toivottavasti se sopiva aika tehdä töitä.

  Ihana tuo tuommoinen työvuorosysteemi, jossa pääsee vaikuttamaan siihen, mihin aikaan haluaa tehdä töitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä alkaa seitsemältä aamuvuoro, bussille pitää lähteä 6:25. Hate it... :D Ehkä jos olis vaikka kolme aamua putkeen, osais jotenkin tottua. En tiiä kun ei oo koskaan ollu; aina satunnaisia ja nekin illasta aamuun.

   Tosiaan nää rytmiasiat on tosi yksilöllisiä. Meillä on töissä niitä, jotka tekee mieluiten aamuja, ja sitten yökyöpeleitä.

   Ootan superinnolla että pääsee vaikuttamaan enemmän listoihin! :)

   Poista

Mitäs mietit?