torstai 21. helmikuuta 2013

Kieliopillisia pohdintoja ja pieni oodi valolle

Aamukahvi. Kermaista rahkaa, laitoin siihen kamalasti vaniljasokeria. Ja banaania ja ananasta. Tein eilen ison kulhon ja nyt on viimeinen erä jäljellä. 

Vapaapäivä. Hölmöt verbittömät lauseet. Yhtäkkinen epätietoisuus siitä, mikä on lauseen ja virkkeen ero.

Aah! Jos nyt ymmärsin oikein Wikipedian opin, niin lause on "sanoista koostuva kielen perusyksikkö", joka arkikielessä usein sekoitetaan virkkeeseen. Virke voidaan määritellä joko lauseopillisesti, jolloin ei keskitytä niinkään lauserakenteellisiin seikkoihin (esim. tekijä - verbi) vaan laajempaan tekstiyhteyteen, jonka osana virke toimii. Oikeinkirjoituksen perusteellä määriteltynä virke on tekstin osa, joka alkaa isolla kirjaimella ja päättyy pisteeseen, huutomerkkiin tai kysymysmerkkiin eli isoon välimerkkiin.

En ihan vieläkän tajunnut. Sehän on niin, että kun ei ole sisäistänyt ei osaa myöskään selittää tyhjentävästi. Tuo kannattaa muistaa esim. töissä, jos ei tajua jostain asiasta mitään, ja penätä selitystä niin kauan että ymmärtää. Ei siinä ole itse sen tyhmempi kuin se toinenkaan, joka ei osaa selittää.
 
Ei kun hei! Nyt luulen tajunneeni! Lause on esimerkiksi tämä: koira on musta. Virke siitä tulee, kun se on osana pidempää tekstiä. Onko näin??

Kävin eilen tunnin kävelylenkillä ja puhuin sen koko ajan siskoni kanssa. Vitkutin lenkille menoa noin neljä tuntia ja aurinkokin ehti jo laskea, mutta olen iloinen että lopulta sitten menin.

Ihanaa kun on kevät(talvi). Valoa ja kirkkautta ja pää pursuaa uusia asioita, puhua pulpatan ja aivot käyvät niin kierroksilla että surina vain kuuluu. Niin käy kun herää monen kuukauden talvilevolta ja huomaa: maailma on kaunis ja valkoinen, aurinko kirkas, päivä pitenee, kaikki on hyvin. Minä olen täynnä elämää.

4 kommenttia:

 1. Lause ja virke on kyllä pain in my ass (pilkkujen lisäksi xD). Eiks lauseen sisällä voi olla monta virkettä? whateves, ei mua oikeestaan ees kiinnosta...inhaa välinpitämättömyyttä tosin. Ei mulla muuta =D
  Zazu

  VastaaPoista
 2. Mä ymmärsin, että virkkeen sisällä voi olla monta lausetta. Että lause on se sanoista muodostunut pötkylä ihan sellaisenaan (vaikka seinään kirjoitettuna), virke se sama pötkylä on silloin kun se on jossain yhteydessä merkityksensä saava.

  ? :)

  Ei musta oo mitenkään välinpitämätöntä, jos ei oo kiinnostunu tän tyyppisestä kielen hinkuttamisesta, eihän tää nyt kauheen hyödyllistä yleistietoa ole :)

  VastaaPoista
 3. Heheh, en kyllä todella nyt tiiä =D en mäkään oikeestaan usko että sillä suurta väliä on, mutta tällä hetkellä kun vielä opiskelen ja joudun kirjottaa "asiatekstejä" olis kiva tietää kielioppisääntöjäkin (: ja ei nyt ehkä maailman hyödyllisintä yleistietoa tosiaan, mutta joissain tilanteissa ei olis kyllä pahitteiks tietää näitä juttuja =D
  Zazu

  VastaaPoista
 4. Joo siis kielioppi on hyvä osata, ainahan sitä antaa fiksumman kuvan kun osaa ilmaista itseään hyvin. :)

  VastaaPoista

Mitäs mietit?