torstai 28. helmikuuta 2013

Tapetaan se hammas

Kerronpa nyt erään hampaan tarinan, kun en ole tainnut sitä täällä jakaa. Kaikki alkoi vähän ennen joulua, kun olin vanhempieni luona vapaapäiviä viettämässä. Hampaani äityi niin kipeäksi, että valvottuani yön kivun säteillessä kaulaan, poskeen ja korvaan menin aamulla särkyvastaanotolle. Siellä hammaslääkäri kurkkasi suuhuni, sanoi että hampaat ovat vain niin kuluneet että se vähän vihloo. Vastasin että kipu on niin kova, etten saa nukuttua, ja säteilee koko vasemmalle puolen kasvoja. Lääkäri kehotti syömään särkylääkettä ja hankkimaan yöksi hammassuojan, etten unissani narskuttele (?).

Palasin pari päivää ennen joulua Helsinkiin ja soittelin Haartmanin päivystykseen. Hoitaja kysyi, onko kipu niin kovaa, etten voi elää sen kanssa. No ei kai se nyt niin kovaa, peräännyin ja jätin ajan varaamatta. Ja jos se kerta johtuu vain jostain kulumista... Joulusta uuteenvuoteen valvoin yössä työssä ja kärsin kivusta. Söin särkylääkettä triplasti yli suositusten ja pidin kylmäkallea milloin poskella, milloin kaulalla, kun en oikein tiennyt mikä kohta olisi kipein. Korvakin oli niin kipeä, että epäilin jo ettei vika olekaan hampaassa vaan korvassa, ja söinkin kaksi antibioottikuuria korvatulehdukseen. Ilmeisesti kipeä hammas hermosärkyineen veti kasvojen luut niin jumiin, että korvakin tulehtui.

Uudenvuoden aattona menin taas särkyvastaanotolle ja hammaslääkäri löysi hampaasta suuren, juureen asti ammottavan reiän. Siihen laitettiin väliaikainen paikka ja kipu pysyi poissa aina tähän viikkoon asti. Tänään kävin - taas - hammaslääkärillä ja hän aloitti juurihoidon. Olikin elämäni ensimmäinen kerta sitä lajia - siinä siis tapetaan hammas! Vielä se ei selvästikään ole kuollut ja tulee mukavia takaumia jouluun, kun kipu säteilee korvaan, kaulaan, poskeen. 

Maailman tylsin teksti mutta kipu, se tekee itsekeskeiseksi. Ja onneton särkylääke ei vain tahdo vaikuttaa.

3 kommenttia:

 1. Otan osaa! terveisin hammaslääkäripelkurikauhuinen

  VastaaPoista
 2. Kiitos! Mä en onneksi pelkää hammaslääkärissä käyntiä, koen sen samalla tavalla epämiellyttäväksi kuin vaikka gynellä käynnin. 8) Tunti on tosi lyhyt aika istua hammastohtorin penkissä, jos sillä saa avun vaivoihinsa.

  VastaaPoista
 3. no mulle tehtin jurihoito uudestaan hampaaseen joho joskus aiemmin tehnyt ja tulehtui uudestaan. stten sen jälkee kärsin kipuvusta ja söin säryläkettä aattelin että juurihoidon jälkeistä kipua, kunnes huomasin ke vappuaattona töissä et poski turvonnut soitin töden jälken haartmanin pävystykseen ja menin sinne ja tuomio oli niin pahoin tulehtunut hammas että poisto ja antiboottikuuri. ja ennen poistoa jo syötetti 4 ntibiootta 2 buraana ja sit se penisillniannos laitettii myös. ja nyt oon sit antibiottia syöny ja burana 60 särkyyn. vieläki poski jonku verran turvoksissa.

  ja jos koette joku tykyttävää kipua hampaassa, mars päivystykseen merkki tulehtuneesta hampaasta.

  VastaaPoista

Mitäs mietit?