perjantai 10. tammikuuta 2014

Mitäs me pullamössöt

Olin äsken aikeissa lähteä Nakke-neidin kanssa kauppaan, kun tämä yllättäen nukahtikin. Peittelin pilttini sänkyynsä ja mietiskelin samalla, miten elämän keskipiste on kyllä täysin siirtynyt omasta navastani tuohon vähän pienempään napaan. Ennen lasta pyörittelin (mielessäni) silmiäni, kun kuulin puhuttavan lasten ehdoilla elämisestä. Mietin että just joo, on se nyt kumma jos alle metrin tappi pyörittää kokonaista perhettä.

Mutta: voi kyllä, kyllä se vain pyörittää, tätäkin perhettä. Meillä ainakin arki (ja juhla) menee täysin Naken ruoka- ja nukkuma-aikojen mukaan. Voisinhan minä nytkin hakea tuon nukkuvan mukelon kesken uniensa ja lähteä sinne kauppaan - ja sitten viettää illan itkuisen, yliväsyneen naperon kanssa. Aika paljon tässä lapsen rytmin mukaan elämisessä on siis myös omaa mukavuudenhalua: väsymysitkuisen vauvan seura on aikalailla häntäpäässä, jos mietin ihmisiä kenen kanssa en halua olla (ja ohitse menee esimerkiksi Adolf Hitler ja yksi möröksi tituleeraamani entinen työkaveri). 

Tärkeimpänä on kuitenkin lapsen etu. Pienen vauvan itsesäätelytaidot ovat niiiin onnettomat, kun on nälkä on nälkä ja kun on väsymys niin silloin kanssa on, nyt eikä kohta. Oma vauvani ei ole kovin ärhäkkätemperamenttinen, nälkäkitinä ei hetkessä ylly hallitsemattomaksi karjunnaksi eikä väsymys aiheuta välittömiä ranteet auki -fiiliksiä, mutta aika pianhan hänen tarpeisiinsa on silti vastattava. Palkintona on rauhallinen, rento, hymyilevä, kokonaisen tunninkin tyytyväisenä sitterissään höpöttelevä tyttö, jonka silmät tuikkivat tähtinä ja suu leviää hymyyn pienimmästäkin kimmokkeesta.

Silloin tällöin joku kysyy, millainen rytmi Nakella on. Olen tähän asti ollut ihan että öööö, ja keksinyt milloin mitäkin fiksun kuuloista, vaikka todellisuudessa rytmit ovat vaihdelleet päivän, viikon ja laskuveden määrän mukaan. Nyt kuitenkin voisin vastata tuohon kysymykseen että: 
 
n. klo 20-09 unta. Sisältäen 2-4 herätystä, jolloin ei itkua mutta syömistä ja höpötystä.
n. klo 09-11 seurustelua sitterissä (tai välillä, niin kuin tänään, nukutaan tuohon yhteentoista asti, jolloin loppupäivän uniaikataulut on tietenkin vähän eri paikoissa)
n. klo 11-11:30/12 pienet unet
n. klo 12-14:30 seurustelua matolla ja sitterissä/ vaunulenkki
n. klo 14:30-16:30 unet
Ilta ennen nukkumaanmenoa: hengailua, seurustelua, ulkoilua, yleensä n. puolen tunnin unet jossain välissä.
n. klo 20 unille, ja siitä kierros alusta, ja alusta, ja alusta... Krooh...

Niin ja saahan Nakke-neiti ruokaakin! Maitoa vähintään kolmen tunnin välein halajaa hän ja nyt on tällä viikolla alettu tarjoilemaan myös teelusikallinen porkkanasosetta per päivä. Ja syliä, halia, pusua ja paijuuta hän myöskin saa, vaikken niitä tuohon rytmitaulukkoon kirjannutkaan. Ei meillä nyt niiiin aikataulutettua tämä elo kuitenkaan ole, että esim. klo 12: pusu vauvalle ja klo 14: maitoa ja sitten viisi minuuttia vauvan sylittelyä ;-)


2 kommenttia:

 1. Vauva-arki on melkoista sumplimista! Mikäli Nakke ja tilanne sallii, niin ole hyvä ja nouda blogillesi tunnustus/haaste täältä: http://donichi-art.blogspot.fi/2014/01/109-nichi.html. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanna!! Kivan kuuloinen haaste, alanpa heti täytellä kun Naketsu tuolla vetelee sikeitä :)

   Niin ja suuret onnittelut töiden johdosta! :)

   Poista

Mitäs mietit?